nl
en
en
nl
en
About us
About us
Our team
Services
Service overview
Activations
Labour market communication
Branding
Campaigns
Design
Digital
Events
Our workKnowledge & insightsWorking at
nl
en
Contact
Looking for something?
Let us search with you

Hoe bewaar je authenticiteit in een AI-campagne?

De inzet van AI in marketing en communicatie wordt steeds gewoner. Maar zodra het om menselijke, emotionele thema’s gaat, verandert dat. Dan schuurt het. Dan roept het vragen op. Is het echt? Is het eerlijk? Past dit wel bij onze waarden?

Voor onze campagne voor Fonds Slachtofferhulp kwamen al die vragen samen. En kozen we voor AI. Heel bewust. Niet omdat het ‘makkelijk’ is, integendeel, maar omdat het de beste oplossing was. En misschien zelfs de enige.

Marlous

van de Wiel

Senior Communications Advisor

AI is niet meer weg te denken

Of we het nu willen of niet: AI is geen hype meer, het is een blijvend onderdeel van ons communicatievak. Steeds meer maatschappelijke organisaties ontdekken dat het, mits goed ingezet, kan bijdragen aan hun verhaal. Zo presenteerde het ParkinsonFonds recent de allereerste digitale Parkinson-expert, ontwikkeld met behulp van AI. Niet als trucje, maar als brug tussen mens en technologie.

De uitdaging is niet óf we AI gebruiken, maar hóe. Hoe breng je authenticiteit, empathie en technologie in balans?

Waarom we voor AI kozen (en waarom dat niet vanzelfsprekend is)

Voor de Fonds Slachtofferhulp campagne wilden we mensen in beeld brengen die geraakt zijn door ernstige gebeurtenissen: slachtoffers van geweld, misbruik of een ongeval. Het onderwerp is te precair om echte slachtoffers in beeld te brengen.

Stockbeelden dan? Te Amerikaans. Te standaard. Te opgepoetst. En al helemaal geen beelden waarin we dezelfde persoon geloofwaardig van voren én van achteren konden tonen,  zoals het concept vroeg. Modellen dan? Te kostbaar voor het totale bereik dat we nastreefden.

AI werd geen gimmick, maar een oplossing. Eén die het concept mogelijk maakte zonder afbreuk te doen aan sensitiviteit, authenticiteit of merkwaarden.

Geen druk op de knop

Een AI-campagne klinkt makkelijk. Maar dat is het niet. Een gezicht laten genereren is simpel. Maar een gezicht dat past bij de sfeer, het thema, het verhaal; dat is iets anders. Een krachtige blik, een kleine schaduw, een neutrale houding, lichtinval van rechts, subtiele veroudering: AI is geen garantie voor succes. Het vereist kennis, sturing, geduld. En heel veel versies (lees: meer dan 300 beelden voordat we de juiste hadden).

We werkten met MidJourney, Photoshop én Runway. De statische beelden maakten we in co-creatie tussen onze art director, motion designer en strategie. Voor video voegden we beweging toe, zodat het beeld geloofwaardig bleef en zachtjes tot leven kwam.

De kracht van consistentie en controle

Met AI konden we het originele concept realiseren én de campagne uitzonderlijk consistent maken. Alle beelden delen dezelfde sfeer, dezelfde vormentaal, dezelfde emotionele lading. Dat zie je niet vaak bij campagnes met echte mensen of modellen. Daar ligt de afhankelijkheid bij de shoot, het moment, het weer.

Voor Fonds Slachtofferhulp betekende dit: maximale regie over de uitstraling, binnen het beschikbare budget. En net zo belangrijk: de AI-persona’s zijn herkenbaar zonder echt te zijn. Dat zorgt voor betrokkenheid zonder dat het voelt als het verhaal van iemand anders.

Kritiek? Natuurlijk.

AI roept vragen op. Over echt en nep. Over ethiek. Helemaal bij gevoelige thema’s. Terecht. Daarom kozen we bewust. Met respect voor het onderwerp, transparantie naar buiten en draagvlak van binnenuit.

Fonds Slachtofferhulp deelt op hun site precies hoe en waarom AI is ingezet:

Bij Fonds Slachtofferhulp delen we echte verhalen om bewustwording te creëren en steun te bieden, maar de wens van slachtoffers staan altijd voorop. Wanneer mensen wel hun verhaal willen delen, maar liever niet herkenbaar in beeld komen, maken we in onze communicatie gebruik van AI-gegenereerde beelden. Zo voorkomen we dat slachtoffers of modellen ongewild worden gekoppeld aan gevoelige onderwerpen zoals seksueel geweld of kindermishandeling. AI-beelden helpen ons om impactvolle en respectvolle campagnes te maken zonder iemands privacy te schenden. Met deze aanpak blijven hun verhalen krachtig, terwijl we hen beschermen tegen ongewenste herkenning of confrontatie. Wanneer we wél echte foto’s gebruiken, is dat altijd en uitsluitend met expliciete toestemming van de betrokkenen. Tegelijkertijd kennen we als geen ander de gevaren van misbruik van AI-gegenereerde beelden en stemmen, voor online criminele activiteiten en deepfake porno. Juist daarom zetten we AI op een ethische en verantwoorde manier in, met respect voor de mensen die we ondersteunen.

En intern? Daar werd positief gereageerd. De beelden versterken het verhaal – ze nemen het niet over.

Tot slot: AI met beleid

We denken graag mee over hoe je AI strategisch én verantwoord inzet binnen jouw communicatie.

Bekijk de case

No items found.

Benieuwd hoe je AI inzet als versterking voor jouw verhaal?

We delen graag onze aanpak, inclusief alle nuances. Mail Marlous via marlous@effectgroep.nl

Neem contact op
Continue reading?

You might also like these articles

Employer branding that you feel

From funnel to flywheel

At the top of the Emerce 100

Times are changing.
Do you keep watching or do you see opportunities?
Stay up to date and don't miss the change.
Sign up for the newsletter
Services
ActivationsLabour market communicationBrandingCampaignsDesignDigitalEvents
About us
Working atTeamArticles
Address
Van Deventerlaan 31-51
3528 AG Utrecht
Contact
info@effectgroep.nl
+31 (0) 30 41 00 790
Awards
© year effectgroep*
Cookie policyPrivacy statementDisclaimer