Low code, high impact?
Zijn low code websites de toekomst?
Low code websites zijn hot. Tools als Webflow winnen terrein in de digitale wereld. Maar wat is low code precies? En wanneer is het een slimme strategische keuze voor je nieuwe website?
Effectmaker en digital designer Max Peters neemt je mee in een wereld waarin design, strategie en techniek samenkomen.

Wat is low code?
Low code betekent dat je een website visueel opbouwt via een grafische interface, met de mogelijkheid om op specifieke plekken code toe te voegen. Het is dus géén templatebouwer (zoals Wix), maar ook geen klassiek CMS waar alles volledig op maat gecodeerd moet worden (zoals WordPress). Het zit er precies tussenin.
Low code is géén shortcut. Een goede low code site vraagt net als elke website om strategie, structuur en aandacht. Het verschil zit 'm in hoe je bouwt en de snelheid waarmee je kan doorontwikkelen.
Webflow
Webflow is een van de bekendste low code platforms. En met goede reden. Het stelt designers met technische kennis in staat om zelf te bouwen, zonder afhankelijk te zijn van een developersteam. Van wireframe tot livegang. Geen overdrachten tussen design en development, geen eindeloze afstemming over wat wel of niet kan.
Dat betekent kortere lijnen, minder vertraging én meer grip op het eindresultaat. Voor opdrachtgevers levert dat snelheid en overzicht op. Eén aanspreekpunt, minder schakels, en de mogelijkheid om aanpassingen te doen ook na oplevering. Zo kan er sneller worden ingespeeld op feedback of veranderingen in de markt.
Onderhoud geen hoofdpijndossier meer
Webflow regelt hosting en veiligheid. Je hoeft geen plug-ins up-to-date te houden of te puzzelen met back-end onderhoud. Voor organisaties zonder eigen IT-team is dat een verademing. Daarnaast kun je componenten hergebruiken en aanpassen over meerdere websites heen. Heb je een contactblok op drie sites? Dan hoef je die maar één keer aan te passen. Slim én efficiënt.
Toch iets ingewikkelders nodig? Dan staan wij gewoon klaar. Want dat is precies de kracht van low code: jij krijgt na oplevering de grip, wij blijven je partner.

Design is geen sausje
De grootste kansen in digitaal design liggen de komende jaren in de combinatie van visueel ontwerp en animatie. De tijd van statische websites is voorbij. Een goede website is een digitale vertaling van je merkverhaal. Webflow sluit daar naadloos op aan: het geeft ontwerpers alle tools om beleving en functionaliteit samen te brengen zonder technische drempels.
Nog vaak wordt gedacht dat design iets is wat je ná de strategie toevoegt. Maar het tegenovergestelde is waar. Design is bepalend voor wat mensen zien, voelen en doen op je site. Het stuurt gedrag, bewust én onbewust. Met Webflow denk je vanaf het begin na over interactie. Denk aan een subtiele animatie die de aandacht trekt. Een route die je gebruiker vanzelf volgt. Een pagina die net even anders beweegt, zodat hij de aandacht trekt. Een speelse interactie hier, een onverwachte scroll-animatie daar: het zijn de details die zorgen dat een website blijft hangen. Niet als gimmick, maar om de inhoud sterker te maken.
Altijd kiezen voor low code?
Nee. Soms vraagt een project om volledige custom development. Zo ontwikkelden we de nieuwe website van Medirisk in WordPress. Omdat hun wensen beter pasten bij een open source omgeving met meer backend-opties. En dat is precies de crux: het gaat niet om de tool, maar om wat je als organisatie nodig hebt. Technologie volgt de strategie, niet andersom.
Low code is dus niet 'de enige juiste tool'. We zien Webflow vooral goed werken bij:
- Organisaties zonder groot IT-team
- Communicatieteams die snel willen kunnen doorontwikkelen
- Websites waarbij merkbeleving, interactie en design centraal staan, zoals het interactieve jaarbeeld wat we ontwikkeld hebben voor Youké of onze eigen website.
- Platforms die regelmatig geüpdatet moeten worden
Wil je weten of low code of een ander platform bij jouw organisatie past? Laten we samen kijken naar je doelen, team en ambities. De technologie? Die is er klaar voor.
Wil je weten of low code of een ander platform bij jouw organisatie past?
Stuur marielle@effectgroep.nl een mailtje of bel haar op 030 - 41 00 790. Dat wordt altijd een inspirerend gesprek!
