Inclusiviteit en diversiteit op evenementen

Projectmanager Séla Diender deelt haar tips

Inclusiviteit is inmiddels een belangrijk thema in de eventwereld. Bij het samenstellen van het programma ben je ongetwijfeld al bezig om de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke sprekers in balans te houden. Maar er komt meer kijken bij een evenement met inclusie en diversiteit. Séla werkt als projectmanager bij effectgroep* en heeft met veel organisaties gesproken over de ontwikkeling van inclusiviteit en diversiteit binnen hun bedrijf.

Sela - project manager - effectgroep
Séla Diender | Project Manager | E-mail Sela
Inclusiviteit en diversiteit op evenementen

Ik zie de afgelopen jaren een mooie ontwikkeling waarin organisaties inclusiviteit en diversiteit steeds hoger op de agenda zetten. Tegelijkertijd zie ik ook dat organisaties zoekende zijn hoe ze dit onderdeel kunnen maken van een evenement.

Het verschil tussen inclusiviteit en diversiteit

We praten over inclusiviteit als verschillen tussen mensen er mogen zijn en deze verschillen worden gerespecteerd. Inclusie zegt dus iets over hoe we met diversiteit omgaan. Het gaat om respect en acceptatie voor iedereen, ongeacht achtergrond, leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging enz.

In het kader van diversiteit op evenementen kun je bijvoorbeeld denken aan, is er een genderneutraal toilet, gebedsruimte of kolfruimte aanwezig? Best wel praktische zaken eigenlijk.

Hoe integreer je dit in een programma?

Ik kijk naar de diversiteit van sprekers en de vorm om het onderwerp over te brengen. Wordt het een panelgesprek, workshop of monoloog? Hierbij neem ik de achtergrond van een spreker mee: wat heeft een spreker meegemaakt? Het persoonlijke verhaal zorgt voor meer begrip en herkenning bij de doelgroep.

Een locatie kan veel toevoegen aan de beleving. Door rekening te houden met cateringwensen en bereikbaarheid voor mensen met een beperking. Het een totaalplaatje dat moet passen bij de doelgroep en de doelstellingen.

Tips

Vijf tips voor Inclusiviteit en diversiteit op evenementen

1. Breng in kaart waar jouw doelgroep staat

Kom je net om de hoek kijken? Dan wil je misschien eerst starten met bewustwording middels een informerende sessie. Meteen beginnen met een aerobics dansteam bestaande uit dragqueens kan namelijk averechts werken als je collega’s hier nog niet aan gewend is. Kijk ook naar hoe de doelgroep is samengesteld. Is er een tolk nodig of zijn er beperkingen waar rekening mee gehouden moet worden.

2. Bepaal jouw doelstellingen

Bespreek met elkaar wat de doelstellingen moeten zijn en hoe het event hieraan kan bijdragen. Wil je uitdragen dat jouw evenement voor écht iedereen toegankelijk is? Dan is een inclusieve locatie belangrijk. Heb je als organisatie de doelstelling om een meer inclusief aannamebeleid te hanteren? Dan kun je het programma zo samenstellen dat medewerkers aan het eind van de dag handvatten hebben waarmee ze in hun werk betere keuzes kunnen maken.

3. Invulling van jouw event

Tijd om aan de slag te gaan met de exacte doorvertaling van jouw doelen. Welke onderdelen worden vrijblijvend en welke niet? Kunnen bezoekers op eigen gelegenheid met gebarentaal een koffie bestellen of kies je ervoor dat iedereen zo zijn drankje bestelt? Zorg vervolgens bij het samenstellen van het programma voor een mooie diversiteit van zowel mannen als vrouwen, verschillende leeftijden en achtergronden. Zo voelen al jouw bezoekers zich vertegenwoordigd en gerespecteerd. De acts die je kiest, zoals een cabaretier of een spoken word, kun je inhoudelijk rekening laten houden met het onderwerp en een bijdrage op maat laten maken. Naast acts en entertainment kun je ook met elkaar aan de slag. Grijp het event vast als moment om met elkaar in gesprek te gaan tijdens een ronde tafel sessie, debat of speed dates. Zo wordt het evenement ook een versneller van de verandering. 

4. Na afloop van het evenement

Laat het event geen eenmalig moment zijn waarop je het onderwerp aanpakt. Het event is een middel om het onderwerp te laten leven. Geef de medewerkers concrete opdrachten na afloop of kies voor meerdere events gedurende het jaar waar je dieper op dit onderwerp in gaat.

5. Verandering is een proces

Vergeet niet; inclusie & diversiteit is een proces. En dat proces betekent stap voor stap samenwerken aan inclusiviteit en diversiteit. Maak de onderwerpen bespreekbaar binnen de organisatie, zodat het bij iedereen gaat leven. Zet het regelmatig op de agenda en blijf erover praten, dat is essentieel om medewerkers mee te nemen en verandering te bewerkstelligen.  

Verder praten over dit onderwerp?

Neem contact op met Maureen via ilke@effectgroep.nl en ontdek hoe we inclusiviteit en diversiteit kunnen opnemen in jouw volgende evenement.