Personeelsfeest en de wkr

Sinds 1 januari 2015 is de Werkkostenregeling (WKR) een feit. Werkgevers kunnen maximaal 1,2% van het totale fiscale loon (de ‘vrije ruimte’ of ‘forfait’) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt de werkgever loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. Voor bepaalde zaken zijn er gerichte vrijstellingen. Maar hoe zit het nou met het personeelsfeest en de WKR?

Belangrijke wkr update 30 maart 2015:

Tijdens het WKR-congres werd duidelijk dat de Belastingdienst nog zoekende is naar de definitieve uitvoering van de Werkkostenregeling. Let op: alle evenementen (ook feesten) voor relaties en klanten vallen geheel buiten de WKR! Dus een open dag, klantendag, congres of relatiefeest kunt u gewoon Fiscaal Vriendelijk organiseren. De eventueel nadelige aspecten van de WKR betreffen de personeelsfeesten op een externe locatie.

In het kort het meest recente standpunt aangaande personeelsevenementen, onderverdeeld in Fiscaal Vriendelijk (geen of gedeeltelijke eindheffing) en Fiscaal Onvriendelijk (wel eindheffing):

Fiscaal vriendelijk

  • Alle personeelsevenementen (ook het personeelsfeest) op de zaak, inclusief buitenterrein of parkeerplaats.
  • Studiedagen en personeelscongressen (ook op externe locaties).
  • Commercieel feest (dus een gastenlijst met klanten of relaties).
  • Personeelsevenementen met een overwegend zakelijk karakter*

* Als je een zakelijke personeelsdag afsluit met een feest, dan vraagt de fiscus mogelijkerwijs een ‘knip’, Dit betekent een splitsing van de kosten in een zakelijk en een feestelijk gedeelte. Let op: als het evenement op de zaak plaatsvindt, valt het geheel buiten de WKR!

Fiscaal onvriendelijk

  • Personeelsfeesten op een externe locatie kun je binnen het forfait laten vallen (1,2% van de loonsom). Als het forfait toereikend is, dan betaal je geen eindheffing van 80%.

CONCLUSIE
De WKR biedt volop mogelijkheden voor Fiscaal Vriendelijke evenementen. Bij een overwegend feestelijk evenement voor het personeel op een externe locatie, dient u goed te kijken of u voldoende ruimte heeft om dit binnen het forfait te laten vallen zonder eindheffing.

Klik hier om de vrije ruimte te berekenen.

Belangrijke wkr update 18 februari 2015:

Naar verwachting verruimt de Belastingdienst zijn standpunt over de toepassing van de werkkostenregeling bij bedrijfsuitjes en personeelsfeesten die werkgevers op een externe locatie organiseren. De Belastingdienst is van mening dat bij bedrijfsuitjes en personeelsfeesten die de werkgever op een externe locatie organiseert in het kader van de dienstbetrekking de gerichte vrijstellingen voor maaltijden en reis- en tijdelijke verblijfskosten van toepassing zijn. Dit betekent dat de reiskosten van en naar het bedrijfsuitje of het personeelsfeest, de kosten van de maaltijden, de hapjes en de drankjes en de overnachtingen niet in mindering komen op de vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Voor veel werkgevers betekent dit een verruiming van hun werkkostenbudget. Binnenkort meer!

Klik hier om de vrije ruimte te berekenen met de IDEA tool.

Werkkostenregeling personeelsfeest

Sinds 1 januari 2015 is de Werkkostenregeling (WKR) een feit. Werkgevers kunnen in 2015 maximaal 1,2% van het totale fiscale loon (de ‘vrije ruimte’ of ‘forfait’) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt de werkgever loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. Voor bepaalde zaken zijn er gerichte vrijstellingen. Maar hoe zit het nou met het personeelsfeest en de werkkostenregeling?

Personeelsfeest met overwegend zakelijk karakter

Een zakelijke of educatieve bijeenkomst met uw personeel, kunt u als zakelijke kosten aanmerken. Hiervoor is een gerichte vrijstelling. Ook wanneer uw personeelsbijeenkomst eindigt met een hapje en een drankje en informele (feest)avond. Van belang is dat u goed aangeeft welke zakelijke doelstellingen u koppelt aan het programma. De fiscus steunt gelukkig bijeenkomsten voor het onderhouden en verbeteren van de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werk’.

Personeelsfeest met overwegend feestelijk karakter

Als het personeelsfeest een overwegend feestelijk karakter heeft, dan kunt u het binnen het forfait laten vallen zodat u het feest onbelast kunt organiseren (als er voldoende ruimte in het forfait is). Als u het feest als loon in natura indeelt, betaalt u 80% eindheffing.

Personeelsfeest op de werkplek

Als u toch een personeelsfeest organiseert zonder overwegend inhoudelijk of educatief karakter, dan is er een uitzondering waardoor het feest buiten het forfait valt: organiseer het personeelsfeest op de werkplek. Als werkplek geldt de plek waar u als werkgever Arbo-verantwoordelijk bent.

Meer weten over jouw personeelsfeest en de WKR?

Margriet is er voor je en heeft antwoord op al je vragen!
Mail Margriet via margriet@effectgroep.nl of bel haar op 030 41 00 790.